Reč predsednika

IN MEMORIAM – proslava 50 godina od osnivanja OSD “Beograd”-a.

Zlatni jubilej

Pedeset godina je dug period života, aktivnosti i razvoja jedne sportske asocijacije i raznovrsnih aktivnosti sportskih kolektiva klubova. Veliki broj kadrova: igrača, stručnjaka, članova uprava i drugih formacija prošao je u tom periodu kroz naše kolektive i ostavio više ili manje značajne tragove i uticaje na rezultate ove naše plave zajednice klubova i društva Beograd. Mnogi od ovih saradnika i učesnika u našem razvoju nisu više, nažalost, među nama. Njima, pre svih, odajemo iskreno poštovanje, zasluženu počast i trajno sećanje. Ova sportska organizacija formiranaje 1945. godine pod nazivom Sportsko društvo Metalac. Glavni osnivač i pokrovitelj bila je Centralna uprava saveza sindikata metalaca. Zbog toga je i prvi predsednik SD Metalac bio Dušan Ćorković, dugogodišnji predsednik ovog saveza sindikata. Nije slučajno daje ova sportska organizacija formiranapod spomenutimimenom u martu 1945. godine posle veličanstvene pobede nad fašizmom i oslobođenja Beograda i skoro čitave naše zemlje. Osnivači i učesnici u organima Društva i sekcija, odnosno klubova, bili su predstavnici velikog broja radnih kolektiva Beograda, pretažno metalske struke. Upočetku Sportsko društvo formiranoje odmah kao klub sa sedam sekcija, počevši od fudbala, pa do atletike. Kasnije su ove sekcije prerasle u samostalne klubove, koji su organizovali sportsko društvo.

Osnovni princip programskog rada u svim sekcijama, odnosno klubovima, bila je velika masovnost, kroz brojne selekcije različitih uzrasta, počev od najmlađih. Intenzivnim radom i vežbanjem, pod stručnim rukovodstvom istaknutih trenera, stvarao se vrhunski kvalitet takmičara iz vlastite sredine. Sve klubove, pojedinačno ili kao celinu, krasili su: tehnička spremnost, borbenost i odlučnost na sportskom polju, vrhunski rezultati i dostignuća u sportu, humani i drugarski odnos i međusobno poštovanje u svim akcijama, jedinstvo akcije i discipline takmičara, stručnjaka i članova uprava, kao najveće vrednosti i zaloga budućnosti. Osnovne karakteristike svih učesnika u ovim sportskim kolektivima bile su entuzijazam, ljubav i odanostprema svojoj sportskoj zajednici i sportskoj igri, koja se upražnjavala bez obzira na rezul-tat. Otuda je od javnosti i došao naziv „romantičari“.

Tokom daljeg razvoja u borbi za samoodržanje, „plavi“ su bili prisiljeni da menjaju naziv, ali ne i svoje stavove, opredeljenja i politiku razvoja. I tako, u težnji da se proširi baza i stvori kvalitet okupljanjem omladine i izvan metalske industrije, prvobitno ime se menja u Beogradsko sportsko društvo, a 1957. godine u Omladinsko sportsko društvo i klubovi Beograd. Osnovna boja ostala je plava (teget) kombinovano sa belim simbolom grada Beograda.

Broj, masovnosti sistematičnost stručnog rada, a i kvalitet stalno su bili u porastu. Danas u ovim klubovima i društvu angažovano je oko 3.000 aktivnih članova sportista, koji se takmiče u selekcijamapetlića, pionira, omladinaca i seniorskim ekipama. Svi su klubovi organizovani na istim osnovama i Zakonom o fizičkoj kulturi i sportu Republike Srbije. U društvu i svim klubovima konferencije, odnosno skupštine i operativni organinalaze svoj sadržajrada, a naročito u kreiranju razvojne politike i donošenju zajedničkih i specifičnih programa rada i razvoja, u obezbeđivanju materijalne osnove i sredstava za rad i razvoj, u održavanju i izgradnji sportskih objekata na kojima rade, iznad svega na produbljivanju saradnje i zajedništva.

Svim sportistima uporedo sa aktivnim bavljenjem sportom pruža se i stalna pomoć za obavljanje trajnog životnog poziva. Među našim članovima imamo u proteklom periodu doktora nauka, profesora, ekonomista, pravnika, inženjera, lekara, rukovodilaca u preduzećima i drugo, i stručno osposobljene trenere sa visokoškolskim obrazovanjem.

Zajednica plavih klubova i posebno svaki klub o tome ozbiljno razmišljaju i na tom problemu vrlo ozbiljno i aktivno rade. Pri tome se vodi računa da mora postojati trajan odmereni izvor prihoda, koji će kreativnim poslovanjem obezbeđivati klubovima i društvu siguran hod kombinovanog razvoja, a to znači održavanje i napredovanje ka većem uspehu. Klubovi i društvo moraju se baviti, odnosno imati u svom sastavu kreativne, poslovne organizacije, eventualno agencije, sponzorske i slične perspektivne poslovno-partnerske odnose, pogotovo ako budu raspolagali sa inicijativnim kapitalom ili imovinom. U tom smislu, a u skladu sa stanjem na tržištu, transformisaće se i unutrašnji odnosi pojedinih klubova i OSD Beograd.

Sportski kolektivi beogradskih „plavih“ ostvarili su veoma značajne uspehe u proteklom periodu i osvojili dragocene trofeje. Brojna suimena vrhunskih asova (preko 200) koji su za svoje klubove učestvovali u velikom broju najvećih domaćih manifestacija (prvenstva Beograda, Srbije i Jugoslavije), internaci-onalnim turnirima i prijateljskim mečevima u Evropi, Americi, Aziji i Afri-ci. Dug je spisak pojedinaca, ekipa i trofeja koji su pionirski pronosili afirmaciju pojedinih sportova u našojzemlji i inostranstvu (fudbal, košarka, rukomet, biciklizam, atletika, xudo, šah, tenis).

Skoro da se nije mogla zamisliti fudbalska reprezentacija Jugoslavije (seniorska ili omladinska) u kojoj nije učestvovao jedan ili više igrača iz našeg fudbalskog kluba. Dugo godina je afirmaciju i vrhunska dostignuća košarke u zemlji i inostranstvudržala četvorka, odnosno petorka plavog košarkaškog seniorskog kluba i u velikoj meri i naša juniorska košarkaška ekipa. Plava rukometna ekipa činila je dugo godina okosnicu državne reprezentacije ili je barem imala pojednog člana. Biciklizam nikada nije zaostajao, bar sa po jednim ili dva asa svake godine na juniorskim ili seniorskim reprezentativnim takmičenjima. Ovo se delom odnosi i na atletiku, koja poslednšh godina postiže odlične rezultate, prvenstveno na juniorskim, ali i na seniorskim manifestacijama. Slično je i sa ostalim sportovima, odnosno klubovima OSD Beograd. Teniseri imaju državnog prvaka u sve tri discipline (singl, dubl, mešoviti dubl) i juniorskog šampiona države, šahisti imaju omladinskog prvaka sveta…

Teško je pobrojati sva istaknuta imena naših sportista u ovom tekstu, ali oni su u stalnom sećanju svih nas, ali i sećanju sportista naše zemlje i u velikom delu svetske sportske javnosti. Klubovi ovog Društva osvajali su najveći trofej Kup Jugoslavije 13 puta, a šampionatdržave 14 puta, na svetskim prvenstvima ili olimpijadama učestvovali su u osvajanju 20 zlatnih, 24 srebrne i 3 bronzane medalje. Zaslužni članovi naših sportskih kolektiva nisu ostali bez lriznanja. Petnaest članova su nosioci odlikovanja, sedam oktobarskih nagrada, šest plaketa grada Beograda i SOFK Beograda za zasluge u razvoju fizičke kulture i sporta.

Sportski kolektivi Omladinskog sportskog društva Beograd dugo su bili beskućnici. Tek pre nešto više od 20 godina, fudbalski i nekoliko drugih klubova našli su se konačno na Omladinskom stadionu. Košarkaje znatnoranije počela rad u sadašnjojavliji „Radivoje Kopah“. To je veoma značajno, ali ostaju izvesne činjenice, koje i ovom prilikom treba evidentirati. Omladinski stadion je nedovršeni objekat. Zbog toga nezaštićen i sklon brzom propadanju. Trebalo je stalno ulagati sredstva. Svake godine sve veća, ne samo za njegovo održavanje, nego i za popravke, pošto nema sredstava za konačno dovršavanje.

Iz zajedničkih sredstava našeg društva urađeni su projekti za dovršenje Omladinskog stadiona i košarkaškog objekta „Radivoje Korać“ u ulic iZdravka Čelara. Proces realizacije je u toku, bez obzira na poteškoće ipak se sve kreće. Sistematski i bez nervoze, ali temeljito i sigurno. Kada se završi posao, onda će se pričati o problemima i poteškoćama. Izdobrih temelja niče sve solidno. Izvori finansiranja plave porodice uvek su bili težak problem. Od nekadašnje pomoći sindikata metalaca, pa preko samoupravne saradnje sa nekim kolektivima, nije više ostalo ništa. Plavi kolektivi su na to navikli. Oni svoju snagu i bogatstvo nalaze u jedinstvu i entuzijazmu. U moralnoj snazi i požrtvovanju nalaze još uvek makar privremena rešenja za svoje teškoće, za održavanje sadašnjosti i izgradnju budućnosti, vlastitim snagama. Padaju. Ponovo se dižu. I složno nastavljaju dalje. Dolaze nove, uvek mlađe i mlađe generacije, koje slede ove principe. Uvereni smo da će i ubuduće prebrođivati teškoće i ostvarivati bolje rezultate. Nastaviće upornije i borbenije aktivnosti na razvoju masovnog i vrhunskog sporta.

Hvala svima onima koji su svoju ljubav, uverenje, požrtvovanje, svoja stručna znanja i sposobnosti uložili za ostvarenje razvoja, uspeha i rezultata, za stvaranje osnove ovog višeklupskog sportskog kolektiva.

Vama koji napuštate aktivne uloge, i vama koji aktivno nastavljate, neka je srećna pedesetogodišnjica i još srećnija budućnost, kvalitetnija i uspešnija budućnost!

ing. Živko Mučalov,
predsednik Omladinskog
sportskog društva Beograd