Nekad i sad

SPORTSKO-POSLOVNI KOMPLEKS OMLADINSKOG SPORTSKOG DRUŠTVA BEOGRAD

Svima krov nad glavom

Priča o sportskim romantičarima, od Metalca, preko BSK, do OSD Beograda, ne bi bila potpu-na ako se brojna navijačka armija ne bi podsetila na seljakanja naših sportista i upoznala sa sadašnjim blagom, u vidu sportskih terena i poslovnih prostorija, i planovima za budućnost. Svojevremeno su asovi našeg Sportskog društva često ostajali bez krova nad glavom, seljeni su sa jednog na drugi teren, često su kao domaćini morali da gostuju, dok su se pojedine klupske aktivnosti odvijale ili u kafanama ili u privatnim stanovima.

Tako je bilo nekad

Tako je bilo nekad, danas je Omladinsko sportsko društvo Beograd složna porodica, porodica koja je svim takmičarima obezbedila krov nad glavom, terene za trening i igru, naravno i neophodne rekvizite. Omladinski stadion na Karaburmi, dat je na korišćenje našem Sportskom društvu i fudbalskom klubu i veruje se da đe mu trajno pripasti. Takav je dogovor postignut još 1976. godine, kada je tadašnja Radna organizacija Omladinski stadion postala deo sportske porodice „romantičara“. Podsećanja radi, prvi direktor stadiona bio je Dragoslav Sirotanović, zatim je dugo godina na tom mestu bio dugogodišnji prvotimac i kapiten Sava Antić, a kada je penzionisan nasledio ga je takođe bivši fudbaler i kapiten Božidar Milenković, koji je i danasu direktorskoj fotelji. Stadion ima kapacitet 30.000 mesta, istočna tribina je delimično pokrivena..
Na stadionu se radi (ili je u planu da se izgradi) veliki broj posloznsg prostora. Tri lamele su završene, još jedna na severu se radi, a tri su u planu. Uz sadašnjih 7.000 m poslovnog prostora, trebalo bi da se dobije još oko 5.000. Ispod zapadne tribine pla-nirano je šest lamela, sa oko 6.000 m2, istočna je već prilagođena potrebama. U Omladinskom sportskom društvu Beograd naglašavaju da su prinuđeni da traže poslovne partnere, pazbog nedostatka sredstava pronalaze sufinansijere. Kada se svi radovi završe biće oko 30.000 m2 poslovnog prostora i apartmana, mnogi he biti dodeljeni klubovima, a čisto 10.000 m2 služiće za izdavanje, samim tim i za normalan život svih članova ove velike sportske porodice. U dogovoru sa OFK Beogradom, veći deo prostora pripašće fudbalskom klubu čiji su prohtevi, objektivno, najviši, tako da fce svi u OSD na kraju biti zadovoljni. Košarkaška lepotica OKK Beograd, Poslovnosportski centar „Radivoj Kopati“ ima sa halom oko 12.000 m2 poslovnog prostora. Uz neznatne izmene, ova dvorana trebalo bi da zadovolji sve potrebe košarkaša, rukometašica i xudista.

Atletičari koriste šljakastu stazu na Omladinskom stadionu, koja će uskoro da bude prekrivena tartanom. Kada ovaj posao bude završen i kada se finalizuju radovi na skakalištima, atletičari neće imati problema.

Teniseri raspolažu sa tri prelepa terena, iza južne strane Omladinskog stadiona na Karaburmi. Tu je planira-na izgradnja garaže i ostalih objekata, među kojima će da dominira dvorana malih dimenzija, koja tse da služi za potrebe xudo kluba, ali i ostalih „romantičara“, pošto će imati trim kabinet, saunu i prostor za relaksaciju. Biciklistima je, kada su sportski objekti u pitanju, najlakše, ali u Sportskom društvu o njima vode računa, pa se planira izgradnja magacinskog prostora, radionice za popravku bicikla i otvaranje lokala, koji bi mogao da pokrije deo najosnovnijih troškova.

Politika Omladinskog sportskog društva Beograd

Politika Omladinskog sportskog društva Beograd je u skladu sa modernim životnim kretanjima. Zato su svi okrenuti sutrašnjici, koja će biti blistava i uspešna samo ako se obezbede neophodni tereni i poslovni prostor, koji bi bio izvor prihoda. Zato OSD Beograd izgradnju sportskoposlovnog kompleksa smatra „poslom decenije“, koji bi udružene klubove doveo u situ-aciju da raspolažuIi poslovnim pro-storom rešavaju gotovo sve finansijske probleme. Uz to, svi sportisti OSD Beograd dobilibi moderne kancelarije, svlačionice, teretane, saune, terene, staze, neophodne savremene rekvizite, a možda se u nekom kutku sagrade i sobe za sportiste koji u privatnom životu nemaju krov nad glavom.

Omladinsko sportsko društvo Beograd ima u planu da postane pravi gigant na jugoslovenskim prostorima, pravi potezi su povučeni, temelj je pravilno postavljen, pa ne treba sumnjati da fce i nadgradnja da bude presvega profesionalna i sportski opravdana.