OBK Beograd

Klub je osnovan 10. juna 1945. godine kao BICIKLISTIČKI KLUB „METALAC“ u okviru Sportskog društva „Metalac“. Fuzijom nekoliko sportskih klubova 1952 godine „Metalac“ menja ime u B.S.K, (Beogradski Sport Klub), a od kraja 1957. godine naziv kluba do današnjeg dana je OMLADINSKI BICIKLISTIČKI KLUB „BEOGRAD“, skraćeno O.B.K. „BEOGRAD“ sa sedištem u Beogradu u ulici Bulevar Despota Stefana br. 2O4 -(ranije ulica 29. Novembra Br.204).

Osvojeno je oko 60 titula prvaka Jugoslavije, 75 titula prvaka Srbije i 12 titula pobednika KUPA Jugoslavije.

POSEBNO KLUBSKO PRIZNANJE PLAVI AS

Od osnivanja kluba pa sve do danas, posebna zasluga, čast i ugled bila je i ostala dodela titule „PLAVI AS“ O.B.K.„BEOGRAD.“ Kriterijumi za prijem u ovo visoko društvo su rigorozni i vrednovali su se samo vrhunski rezultati postignuti na trkama u zemlji i inostranstvu. Titulu „Plavi as“ mogli su dobiti samo oni vozači koji su ostali verni plavoj boji ili oni koji su postigli izuzetne rezultate u klubskom ili reprezentativnom dresu i pobeđivali na domaćim ili međunarodnim trkama. Najkraće rečeno, morali su biti atraktivni, korektni i cenjeni vozači svoga vremena.

Čast da ponesu laskavo priznanje i titulu „PLAVI AS“,imali su sledeći vozači:

BORIS VOJNOV

RADIVOJE VELJKOVIĆ

ALEKSANDAR ZORIĆ

JOVAN TRIFUNOVIĆ

KOSTA TODOROVIĆ

MILAN PANIĆ

LEKSANDAR LAKOVIĆ

BOŽIDAR CVEJIN

TOMISLAV MILENKOVIĆ

NIKOLA ŽIVKOVIĆ

RADENKO ANTONIJEVIĆ

RADOVAN ĐAJIĆ

RADOSLAV BLAGOJEVIĆ

ŽARKO DVORNIĆ

TANASIJE KUVALJA

MIODRAG MARINKOVIĆ

NAJDAN POPOVIĆ

MILAN MINIĆ

NENAD BOSANAC

VLASTIMIR MATIĆ

ALEKSANDAR MILENKOVIĆ

MARKO PAVLOVIĆ

ZORAN ILIĆ

DUŠKO BEARA

LJUBIŠA JEFTOVIĆ

DRAGOMIR ŽIVKOVIĆ

ĐORĐE RAKIĆ

ZORAN MANOJLOVIĆ

ALEKSANDAR LOJOVIĆ

VLADIMIR BRATONOŽIĆ

MILAN ŽIVKOVIĆ

ALEKSANDAR MIRKOVIĆ

ŽIVKOVIĆ ZORAN

IVAN STEVIĆ

ALEKSANDAR MEČANIN

DANILO DRAŠKOVIĆ

SREĆKO MILIJANOVIĆ

DEJAN ĐORĐEVIĆ-Gagi

VLADIMIR BRKIĆ

PETAR STOJANOVIĆ

Škola biciklizma

Radi popunjavanja takmičarskih ekipa od januara 2010. godine otpočeće sa radom BESPLATNA ŠKOLA BICIKLIZMA za dečake rođene 1995, 1996. i 1997. godine.

U klubsku školu biciklizma mogu se upisati sva deca navedenih godišta koja imaju za početak svoje bicikle, a i one koji ih nemaju. Za njih je klub obezbedio oko 20 bicikala na kojima će se sprovoditi edukacija.

Do početka školske godine, škola će raditi u dve smene svakog dana sa početkom u 10 i 17 časova. U zavisnosti od broja prijavljenih polaznika dečaci će biti podeljeni u najviše dve grupe po desetak njih.

Program rada škole, na osnovu višegodišnjeg iskustva i želja roditelja obuhvata prezentaciju osnovnih znanja iz biciklističkog sporta, biciklu, vožnji, saobraćajnim propisima, takmičarskom biciklizmu i ispitivanju funkcionalnih sposobnosti svakog polaznika koji se neće javno saopštavati već će se koristiti za sportsku i ličnu upotrebu svakog polaznika.