OSD Beograd

Omladinsko sportsko društvo „Beograd“ osnovano je 25.marta 1945.godine na osnivačkoj Skupštini. U okviru sportskog društva prvo su bile sekcije za fudbal, ateletiku, hokej, rvanje,biciklizam i rukomet. Devojke i mladići koji su tada nosili plavo bele dresove postizali su izuzetne rezultate borći se u svim elitnim konkurencijama. Kasnije dobijaju Omladinski stadion od Skuštine grada Beograda, a obeležja Omladinskog sportskog društva sa klubovima je plavo-bela boja sa grbom grada Beograda. Naši sportisti imaju popularan naziv ROMANTIČARI sa Karaburme. Englezi koji neguju tradiciju, imaju običaj da tvrde da su osnovna klupska obeležja-ime kluba, boja dresova i stadion. Sve ostalo je promenljivo. Menjaju se takmičari, članovi uprave pristižu novi navijači ali klupska obeležja ostaju večno.

Sada Omladinsko sportsko društvo u svom sastavu ima osma klubova i to:
Omladinski fudbalski klub „Beograd“;
Omladinski atletski klub „Beograd“,
Omladinski rukometni klub „Beograd“;
Omladinski teniski klub „Beograd“;
Omladinski biciklistički klub „Beograd“;
Omladinski Džudo klub „Beograd“;
Omladinski šahovski klub „Beograd“ i
Omladinski košarkaški klub „Beograd“.

Pojaviće se, sigurni smo, u najskorije vreme i drugi sportisti kojima će biti čast da stupe u borilačku arenu sa plavim amblemom na grudima.

Romantičari su dali jedne od najvećih legendi kao što je Radovoje Korać, Rajko Trajković, Mira Jasić, Radmila Radunović, Lepa Ninković, Samra Tanović i mnogi drugi…